Så får du ekonomin att gå runt som frilansare

Standard

Att arbeta som frilansare är ett arbetssätt som alltfler ägnar sig åt. Det spelar ingen större roll vilket yrke du väljer för att du ska kunna dra nytta av frilansandets fördelar. Det vanligaste är att ägna sig åt kreativa yrken där det finns möjligheter att vara mer öppen med sin arbetstid.

freelance

Det kan gälla alltifrån att arbeta som skribent eller fotograf till att jobba som moderator och konferencier. Även konsultarbetet är populärt att bedriva på frilansbasis. Som frilansare avgör du själv vilka uppdrag du vill ta och kan därmed anpassa ditt schema efter dina egna preferenser. Det gäller dock att ha koll på ekonomin för att din verksamhet ska vara värd den investerade tiden.

Pappersarbete som frilansare

Ett dilemma som många frilansare ställs inför är pappersarbetet. Som egen företagare gäller det nämligen att du själv är ansvarig för att allt är i sin ordning till skillnad från större företag där det finns personal specifikt anställda för att ta hand om det. Ofta kan det kännas som en jobbig arbetsbörda att behöva ta tid ifrån din huvudverksamhet och istället lägga det på administrativa frågor. Dessutom riskerar du att göra dyrbara misstag i faktureringen om du slarvar med noggrannheten. Lyckligtvis finns det sätt att råda bot på det. Ett sätt är att använda sig av en redovisningsfirma som klingredovisning.se för att få hjälp med dina ekonomiska frågor.

Bestäm mer själv

När du är fast anställd på ett företag har du ofta inskrivet i ditt kontrakt att du är bunden till vissa förpliktelser. Det kan innebära att du har en viss uppsägningstid eller att du är begränsad att jobba för andra företag samtidigt. Som frilansare har du inga sådana begränsningar – och det borde du utnyttja. Eftersom du kan välja uppdragsgivare fritt har du möjlighet att göra det som är både mest utvecklande och ekonomiskt givande genom att välja dina uppdrag klokt.