Klara av din ekonomi själv och tjäna pengar på att spara

Standard

Att spara är bra och nödvändigt för att skapa en trygg ekonomi och ge dig själv möjligheter till frihet. Men hur kan man spara samtidigt som man tjänar pengar, och som frilansare, hur ska man tänka då? Att spara förnuftigt är något som kräver balans, tillförsikt och kunskap för att det ska bli riktigt bra.

Kunskap om sparande

Idag har bankerna oftast väldigt låg eller ingen ränta alls på de sparkonton du som trogen kund öppnar. Tyvärr har många ingen kunskap, ork eller vågar inte lägga sina sparpengar på andra möjliga sparkonton. Det finns mycket information att hämta och många hemsidor på nätet som är värda att titta på för att hitta möjligheter och se över sparräntan på olika konton.

Insättningsgaranti, uttagsmöjligheter på ett sparkonto

Som frilansare, egenföretagare eller timanställd är det av största vikt att du sparar, sparar för ditt framtida behov. Det som avgör nivåerna på sparräntorna är garantier och möjligheter. En insättningsgaranti är statligt betingad och har därmed krav på sig från staten att garantera dina insatta pengar, detta ger lägre ränta men ett tryggare sätt att spara. Fria eller ett fast antal möjliga uttag på ett år är även något som betingar hög respektive låg ränta. Att se över sina sparräntor på olika sidor ger dig information om de olika möjligheterna och kraven.

Eget sparande, olika sparanden

Som frilansare eller egenföretagare med ojämn inkomst är det jätteviktigt att ta med ett sparande i den budgeterade kostnaden för företaget och dig personligen. Sätt dig i lugn och ro, planera vad du ska spara för, säkerhet, husköp, barn eller en resa du drömmer om. Dela in sparandet i olika kolumner, långtidssparande där pengarna nästan glöms bort och sakta växer för att vid senare behov vara en bra grund till dina framtidsplaner. Eller ett mer flexibelt sparande där du lägger undan pengar så fort du har över, men behöver ha det som buffert när du har en ojämn inkomst, ett flexibelt sparande med fria uttag, med lägre sparränta. Låt inte dina pengar bara vara, använd dem förnuftigt så du får dem att växa.